zondag 23 december 2018

Update uit Jokkmokk, december


Ik had dus een blog klaarstaan uit augustus, nooit afgemaakt, jammer he!
Maar hier is ie dan weer, eindelijk!

De Soap; hoe krijg ik de juiste spullen en mensen hier!
Klussen met Jaap gaat gewoon door! 

Allereerst willen we uiteraard iedereen hele fijne feestdagen wensen!Nee, we wonen er niet! Het is absoluut verboden om zonder een officiele sleutelklaar document het huis te bewonen. Dat doen we ook niet, want je vijand slaapt nooit. Het schijnt dat als de badkamer en keuken, warmte en water en stroom klaar is je wel een toestemming kunt krijgen. We houden nog even geduld.....blijf ons volgen en wacht op een mega kreet! Hopelijk begin februari!

Wat dan wel; 
We slapen in ons huis, sssssssssst, niet verder vertellen, hebben er een gezellig hoekje voor de pauzes en soms ook even niet. Nu staat de bouwstelling midden in de woonkamer. Maar het komt goed.
We hebben een porta porti (camping toiletje) voor de nachtplas in huis staan, maar overdag is de buiten - poepdoos nog steeds in bedrijf. Grote boodschap buiten! En dan met min 20 en kouder. BRRR. Het gaat je door merg en been. Broek naar beneden en je benen vriezen eraf. De rest valt mee haha tenzij het erg winderig is buiten. Dan blaas je ff goed door hahaha.
Maar dat is allemaal nog niet zo erg. Heb je wel eens met een dik vest aan, dikke mouwen dus, of jas aan, je kont afgeveegd. Ik kan het niet hoor. Zit ik me daar te stuntelen, via rechts kom ik er net of net niet bij. Via links meteen kramp in mijn rug
Overnieuw….pfff hoe doen die gasten dat toch als ze een week op hondentocht zijn in de bergen met die kou en dikke jassen aan? Misschien even instructie vragen 😊 Hilarisch is het wel maar op dat moment knap lastig. Jaap zegt er geen last van te hebben  ……….


Overigens hebben we 5 dagen op de beestjes, schapen, geiten en kippen, konijnen en katten en kachel gepast bij Skabram en daar is een servicegebouw voor de campinggasten. Net toen het ook zo koud was……….fijne wc´s 😊

Nu we het even over Skabram hebben; 
Ik wil langs deze weg toch even 2 mensen waanzinnig bedanken voor al hun steun en toeverlaat.
Patricia & Richard, de huidige beheerders van Skabram.
Van een extra caravan uitlenen, of een keer de caravan verzetten, een handje dragen, gewoon ff gezellig samen koffieleuten of lunchen. Of even samen naar IKEA. Soms even taxiservice doen als de auto met koude start de geest geeft ondanks motorverwarming, boodschappenservice uit Luleå, wie gaat het eerst? Gaan jullie of gaan wij gaan en kunnen we wat voor julie meenemen….zoiets. Ik weet, het is van beide kanten zo. Maar toch. Zo lang kennen we elkaar nog niet en vaak zegt men van; je belt maar als er wat is etc. maar dan zie je ze nooit meer. Daar weten we alles van. Het is super te weten dat we op elkaar terug kunnen vallen als er wat is. Zeker in een regio als dit is dat erg belangrijk. Samen kerstboodschappen doen, voor 2e kerstdag gourmet, ook gezellig.
Dus lieve Patricia en lieve Rich, nogmaals W A A N Z I N N I G bedankt voor jullie steun, vriendschap en gezelligheid.

Er wordt binnen in huis dus flink geklust. Helaas is dat via de webcam niet te volgen dus ik zal hem af en toe even binnen aansluiten zodra het een beetje aan kant is. Wat een stressmaanden hebben we achter de rug. We zijn al máánden bezig om een loodgieter hier de verwarming en water aan te sluiten. Eerst MISSCHIEN oktober. Daarna MISSCHIEN november. Daarna MISSCHIEN december. Afijn je snapt het al, december wordt januari. We snappen best dat ze veel werk hebben maar beantwoordt je mail en …nou ja. Slapeloze nachten dus.
Zoek je werk? Ben je loodgieter, electricien of timmerman of een andere handige “harry”?
Leer Zweeds, laat je diploma´s legaliseren en je hebt werk! Kom vooral naar Jokkmokk!
Ook tandartsen, mondhygienistes, je kan zo aan de bakkes. Goed, de schoorsteen. Voor de zo gewenste verwarming, hebben we een pelletpanna voor 2 huizen, en hebben we dus die schoorsteen voor in het warmtehuisje nodig. Drama!
Eerst is er niemand die durft te zeggen wat we echt nodig hebben. Na diverse offertes en navragen, ja misschien heb je dat of dat onderdeel wel nodig, maar misschien ook niet. Hoe gek wil je iemand krijgen 😊 Afijn, na een maand of 4 leuren, hebben we de juiste info en vragen een offerte aan.
Heel toevallig is dezelfde loodgietersfirma, niet uit Jokkmokk, ook verkoper van dit merk, dus daar vragen we bij de betreffende afdeling de offerte aan. Na 1 week, geen antwoord. Na 2 weken, geen antwoord. Herkenbaar? Na 3 weken….je snapt hem al. Frustatie alom dus. Na diverse mailtjes en bellen geen offerte. NJAAAAAAAAAA, zegt de betreffende persoon dan eindelijk na weken, ik kwam van de week! de verkoper van Landyvent tegen en ze zaten vol in de verhuizing.               Druk, druk druk. Ja maar jongens, willen ze niet verkopen?

Ollie zou Ollie niet zijn als ze dat niet even ging nazoeken via internet. Jawel, op hun website staat dat ze aan het verhuizen zijn……………….in JUNI! Niet in oktober en de winter dus. 
Hoezo geen offerte. Dan maar zelf bellen naar de fabrikant.
Leuk gesprek gehad, probleem uitgelegd aan verkoper en jawel, binnen 1 uur! een offerte in de mail.
Direkt bestellen ging echter niet, dat kan alleen via de wederverkoper. Dus de offerte direkt doorgestuurd naar onze loodgieter. En nagebeld natuurlijk! Ik krijg antwoord, met een aangepaste versie, gewoon met pen aangepast, erg proffesioneel, maar wel 15% korting op de prijs. Dat dan weer wel. Meteen akkoord gegeven en besteld, die middag nog, 14 november inmiddels, is per mail de schoorsteen besteld. Levertijd een ruime week tot 10 dagen.

2 weken later……………………..geen schoorsteen. Mailtje erachteraan…….geen antwoord. Afijn, het hele geneuzel begint weer van voor af aan. Uiteindelijk zelf maar weer de fabrikant gebeld. Verkoper niet beschikbaar. Dan maar magazijn bellen. Nee, we hebben geen order, Jokkmokk zegt u?
De tranen schieten werkelijk in mij ogen want ALS de loodgieter komt moet die schoorsteen wel af zijn om de kachel te testen en TOEN was er nog sprake van oktober november. Ik leg wederom de situatie uit aan de aardige magazijnmeneer. Heeft u een offertenummer vraagt hij. Ja, nummer 108. Mompelmompel…108…ff kijken hoor…hmmm ja 108…Ja ik zie hem, dat is een offerte zegt Björn. Zo heet ie. Nee, zeg ik, dat is inmiddels een order. Nee hoor, die hebben we niet gehad, antwoord  Beertje, Björn op zijn zweuds.  GODGLLLLLLLL…………………GVD. Ik barst nog net niet in janken uit en leg hem uit hoe dringend we op die pijp zitten te wachten. Nee, hij mag hem niet zo maar versturen. Maar wel vast voor vracht voorbereiden. Oh, ik moet ook nog iets bestellen zegt ie. NEEEEEEEEEEEEEEEEEE, dat meent u niet. Afijn, direkt een hele boze mail gestuurd naar diegene die de order zou regelen. Komt een lief mailtje van een collega, nu wel, dat haar mannelijke collega al weken ziek is. Maar de order is wel degelijk gemaild. Dus kwijt geraakt bij de fabrikant. Volgen jullie het nog?
In mijn mail had ik even gefoeterd dat ik verwacht dat ze á l la minute nogmaals een order zouden mailen en nabellen. Zowaar! Het lukt. Ik word zelfs teruggebeld door zowel de loodgieter als fabrikant dat ze alles in orde maken en morgen gaat ie de deur uit. Pfff.

Vervolg; 1 week later……….via track en trace staat de schoorsteen nog steeds op eerste honk, in ZUID Zweden! Dit kan toch niet waar zijn, levertijd spoed binnen 5 dagen. Iedere dag even kijken en na 2 weken staat die volgens internet nog steeds in Zuid Zweden. Pffffffffffff veeg mij maar op.
Pakketdienst gebeld, nee ik moet even alle tussenstations gaan nabellen Ik mail u terug. 3 dagen later nog geen antwoord en ik geef het bijna op.
Dan, opeens……uit het niets…….een paar dagen later op dinsdag, keurig op tijd, levering van de IKEA keuken. Richard en Patrica komen even helpen sjouwen en een bakkie doen natuurlijk. Goh, zegt Richard. Er staat een schoorsteendoos in de auto. Zelfde fabricaat. Ach, zeg ik, er zullen er wel meer zijn die dat bestellen. De chauffeur zegt, die is voor jullie! Wat!????????????? Ja die staat al een week bij ons in Luleå, dus ik dacht laat ik hem maar meenemen. Een Zweed met eigen initiatief?????????? Ik zoen hem maar niet………Mooi dan kunnen we de installateur laten komen, die had ons al ingepland voor de schoorsteen. 

Nee, zegt de beste man, ik heb nu geen tijd maar eind volgende week, net voor kerst. Ik bel hem na 2 dagen nog even op of hij dat kan bevestigen. Nee helaas, ik heb een andere opdracht en die moet af. GVD, daar gaan we weer. De soap schoorsteen gaat gewoon door.
Ik vraag aan een goede kennis of hij nog iemand weet, allen die ik ken, 3 stuks, kunnen of willen niet.
Ja, zegt hij, ik en mijn collega kunnen het ook. We komen morgen, zondag. SUPER! Iedereen blij.
Zondagochtend…….mailtje….tis wel heel koud nu, minus 30. Dat wordt niets.
Maar van de week gaat lukken. Nu hopen we dus op morgen of overmorgen, net voor kerst.
Laatste  nieuws; 2 engelen zijn net geweest maar er zit 1 verkeerd onderdeel bij, dit geloof je toch niet? Nu nog proberen dit direkt na kerst op te lossen.

 

Ondertussen lopen diverse klussen door elkaar.  Jaap is de keuken aan het installeren en de electra is iniddels aangesloten. In de badkamer is de vloer getegeld en gevoegd, zo ook in de wasmachine ruimte en de bouwstelling is voor het binnendak. Dat moest weer eerst voordat de keuken er staat, anders komt hij er niet meer bij.

Als de keuken klaar is, maakt Jaap het binnendak af. Ik ga dan laminaat leggen beneden. Daarna wordt de badkamer afgetegeld, Patricia en ik doen even partnerruil, oftewel Patricia gaat tegelen en ik met Richard schoonmaken in de huisjes. Er zijn nog zat klussen over. Boven moet alles nog, is zelfs nog geen trap. Maar eerst beneden bewoonbaar. 

De winter is volop doorgezet en temperaturen van min 20 tot min 30, soms nog even iets kouder. Bevroren waterleidingen in onze doucheruimte.....maar we blijven lachen, soms als een boer die kiespijn heeft en houden de moed erin. 

In diezelfde stress- en kou periode geeft de gaskachel in de caravan opeens haast geen warmte. Fles wisselen, niets. De brander heeft het begeven! DAAR heeft Jaap ook wel even tijd voor, dus niet. Na een schoonmaakklus volgens instructie ANWB op internet YEAH, hij doet het. Tijdens het koken zet ik de kachel even uit, en een uur later willen we hem weer even aan doen. NIETS. Ik zal het verhaal besparen maar pffffffffffffffff. 
Al met al nu een reserve onderdeel besteld en geleverd, ALS het fout gaat hebben we die vast. Ja, er gaan ook dingen goed 😊
Ik heb ondertussen een bijbaantje bij een hotel. en combi van horeca en receptie. Horeca deel niet echt mijn ding, maar alle beetjes helpen en we hebben het gewoon nodig. Tis geen vetpot, maar oke. Goed voor de connecties he! Ik hou me daarnaast bezig met mijn bedrijf maar de concentratie is slecht tussen al dat gestress en geen eigen buroplek. Het komt vast allemaal goed. 

Zou ik met kerst de oven kunnen gebruiken?  JA, hij doet het!
En komt daadwerkelijk nu rond 7 januari dan eindelijk de loodgieter voor warmte en water? 
We gaan het zien! Hij is wel ingepland!

PS; 
Aan iedereen die deze zomer is geweest, met lekkernijen, kadootjes, etentjes en ontbijt, verse appeltaart, of anders lekkers bij de koffie, super bedankt allemaal. Altijd leuk als er iemand even komt kijken en een hart onder de riem komt steken.
We hebben dan wel de moed gehad om dit projekt aan te gaan, maar we weten 1 ding zeker;
NOOIT MEER nieuwbouw. 

Tot gauw weer!


Geen opmerkingen: