donderdag 22 februari 2018

De laatste winter op Skabram


Een lange, mooie, witter dan witst en kouder dan koudst maar o zo heerlijke winter.
Jokkmokk met zijn 135 cm sneeuw, hier en daar meer.

De winter begon na onze vakantie, de 3e week van oktober. De eerste sneeuwvlokken dwarrelden neer en de hele winter door hebben we sneeuwbuien gehad. Eind november lag er al zo veel sneeuw zoals we normaal in een heel seizoen hadden. Maar, de hele winter hebben we stabiele temperaturen, geen dooi periodes gehad. En de hele winter witte bomen! Allemaal mannetjes of vrouwtjes 😉 in het bos, op de camping, overal. Temperaturen, alles tussen de min 15 en min 40, maar de extremen waren gelukkig niet zo lang achter elkaar maar wel vaker.

Bloesem of sneeuw







































Droomland, een kerstkaart, voor velen een sprookjesachtige wereld. Degene die er het meeste last van hebben zijn de rendieren en elanden. De dieren hebben extreem veel moeite eten te vinden, bijvoeren is dan ook van groot belang. Hier in Jokkmokk verschenen de elanden met hun kleintjes zo diep in de woonwijken dat het voor velen angstig was. Een moeder eland beschermt zijn kroost en ze is zo groot als een paard. Op een dag stond moeder eland met 2 kleinen op het schoolplein en niemand dorst de school meer uit. Helaas is besloten om de dieren af te maken, veiligheid gaat voor alles. Niet iedereen was blij met die beslissing en meer elanden kwamen in de woonwijken om eten te zoeken. Geliefde bloemenstruiken en boompjes hebben er aan moeten geloven.

Arctic Colours



























Nee, zo maak je als elandgezin geen vrienden. Dus...............op de bres voor de elanden.
Al snel werd er via Facebook een actie op touw gezet, waar geld werd ingezameld en al snel werden de eerste 2 hooibalen gekocht en in de woonwijk gezet. De plek is niet echt geschikt  want je wil ze juist uit de woonwijken hebben, dus ook wij, organisator Olga en uitvoerder Jaap, droegen het steentje bij. Met aanhanger achter de traktor, zijn de balen op een andere plek neergezet en vandaar weer door anderen het bos in gebracht, achter sneeuwscooters.
Appels werden gedoneerd door de lokale supermarkt en op skies werden ook die op goede plekken in het bos verspreid. Radio, tv, kranten, iedereen kreeg er lucht van. Jokkmokk zorgt voor alles wat leeft! Inmiddels verschijnen her en der in andere dorpen meer van dit soort acties. 😏


Rendier






























Nog steeds is de actie op gang, zoutstenen komen eraan, nieuwe hooibalen onderweg en zowel de elanden als de rendieren hebben er baat bij. Rendieren worden al bijgevoerd door de rendierhouders en ook daar komen elanden op af. Maar nu knabbelen de rendieren dan een keer mee van de anderen. Ook op de camping hebben we 3 rendieren, die van de hooibalen mee knabbelen.

Zonminnende eland familie
























Zelf ben ik met gasten op elandensafari geweest en het is triest om te zien dat de rendieren gewoon naar de auto toe komen om te kijken of dat koekblik misschien wel wat eten brengt. Ze hebben het erg moeilijk, zijn verzwakt. De sneeuw is te diep of eronder is het te ijzig om eten te vinden.


























Jawel, dit is het modelhuis, poppenhuis dus! Hier leven we nu naar toe.
In werkelijkheid zijn we helaas niet zover, daar moeten we nog even geduld voor opbrengen.
Wel heeft Jaap inmiddels in de grote schuur de hele beneden verdieping als skeletbouw klaar! Daarnaast is onze bouw-inspekteur wezen kijken en gelukkig, het is ook nog eens goedgekeurd. Wat betekend dit nu? Momenteel zijn we met de laatste papieren bezig voor het bouwen van de afvoer, voor toilet en douche etc. We moesten beslissen welke fundering we gaan gebruiken, iedereen wil een betonplaat verkopen maar dat wilden we niet. Stel je hebt een lekkage dan wordt de hele vloer nat omdat het vocht niet weg kan. We willen dat er lucht onder kan. Na heel veel informatie inwinnen hebben we een keus gemaakt en die voorgelegd wederom aan onze bouw-inspekteur en ook dat is goedgekeurd. Nu nog een laatste technische vergadering met de gemeente, wij en de bouw-inspekteur en dan kan het officiële plan de campagne van start gaan.






























Klik op de volgende link en bekijk het filmpje Bouw je eigen huis.

Nu rest ons nog.............inpakken en later....wegwezen. Ondertussen genieten we van de kracht van de zon die steeds sterker wordt. Blijf ons de komende weken volgen!




























Geen opmerkingen: