zaterdag 16 november 2013

Winter in Lapland


Inmiddels is de eerste sneeuw gevallen, 35 cm. De dagen worden korter. Het Noorderlicht laat zich nu al van haar mooiste kant zien. Nog wel even oefenen om goede foto´s te maken. De ene keer lukt het goed en een andere keer verbaas ik me erover dat er geen één lukt. Maar goed, oefening baart kunst en we hebben nog tijd zat.

















Eekhoorntjes, op zoek naar een lekker hapje, springen regelmatig van boom naar boom, vogels vinden nu dagelijks hun voederplekje bij ons in de tuin en de kippen hebben besloten dat ze toch maar wat vaker in hun buitenhok blijven om maar geen wintertenen te krijgen. Ook de kalveren en koeien staan veel binnen. Een enkele keer nog een frisse neus halen maar nee brrrrr. Niet te lang.


















De honden vermaken zich prima in de sneeuw en lijken zich niet te storen aan de kou. Alhoewel Sandy na een 10 minuten toch wel begint te rillen met haar oude lijf, dus op naar binnen. Een paar keer per dag korte uitstapjes is beter. Gijs heeft nergens last van. Zijn vragende ogen om meer spreken boekdelen.


















Oktober stond in het teken van bezoek.
Altijd gezellig! Eerst de nederlandse Noren Ruud en Els. Na wat pech onderweg toch bij ons geland. Een uitstapje naar Kvikkjokk werd al snel gepland en wat hadden we een mooi weer. Dubbel genieten was het toen ook hier het Noorderlicht zich weer liet zien.

















Na Ruud en Els waren Sonja en Luuk aan de beurt. Ook zij hadden mooi weer, sneeuwpret voor Luuk maar het Noorderlicht liet zich niet zien, jammer. Wel hadden we voor ander licht gezorgd. Er werd fikkie gestookt! Door het laagje sneeuw een mooie tijd om oude takken te verbranden. Koeien, honden, alles en iedereen deed mee. Svalka vond dat nieuwe onbekende mensje wel erg interessant....

 

Zo vaak kom je niet zo dicht bij een koe dus ook Sonja mocht koe knuffelen. Nu laten onze koetjes zich makkelijk even aaien hoor. Na het fikkie stoken kwam er al snel meer sneeuw naar beneden. Luuk ging me toch met gierende banden............ehhhhhhh over het terrein heen.



Uiteraard hoort een ritje richting de bergen er ook bij. Een stralende maar koude winderige dag was het. Richting Stora Sjöfallet ging het. Nog nooit heb ik zo een groot meer gezien! Ruige omgeving, beetje of je richting de Noordkaap ging. Soms leek het wel of de weg aan het einde van de wereld lag....Soms kon je zien dat de weg pas weer open is als er ijs ligt!



Uiteraard moet je ook echt even OP de Poolcirkel staan als je dan toch hier bent.

 


Inmiddels heeft ook Jaap gemerkt dat er sneeuw gevallen is. Medio oktober is Jaap zijn extra winterbaan begonnen en precies die week dat Sonja en Luuk hier waren begon de winter.
Sneeuw, vorst, dooiaanval, glad! Voor het bedrijf waar Jaap voor werkt heel lastig met een aantal nieuwe medewerkers die de auto moeten leren kennen, als die er al is! Of de auto gaat stuk........


De vuurdoop heeft Jaap gehad in zijn Flash Gordon, zoals men zegt. Sommigen rijden met Kermie.....kun je de kleur raden? Inmiddels werkt Jaap echt week op, week af, een stuk rustiger en kunnen we eindelijk doen wat we wilden doen. Namelijk stuga 1 renoveren! Hoe dat huisje eruit gaat zien.........zien we over een week of 3.
Ondertussen konden we nog een leuk speeltje ophalen. 1 hadden we er al gekregen en via internet konden we voor een prikkie nog 2 van die dingen kopen. Welliswaar oud en hebben nog een (ook al) de nodige werkzaamheden nodig maar we hebben een SNOWSCOOTER. Dat wil zeggen, 3 slikkkk. Haha. Van 3 hopen we er uiteindelijk 2 over te houden. We moesten wel eerst even een 354 kilometer rijden, noorderlijk. Karasuando was het doel. Ehhhhhhhhm oh ja, enkele reis dan he!
Dus, een aanhanger gehuurd en samen met de mannen op een zondagochtend om 0700 uur op pad. Olga en Gijs achterin de Pick-Up van Hanz, lekker ruim ook. Hihi. En Jaap samen met een tas broodjes gehaktbal en koffie voorin. Heen reed Hanz en terug Jaap. Groot rijbewijs he en zwaar vervoer. Ja, ehmmmmm ik ook, maar die aanhanger met 2 snowscooters erop dat deed het hem he. Paar keer pauze om de beentjes te strekken en om 1830 uur 's avonds waren we weer moe maar heelhuids thuis. Een lange maar mooie rit!


                                  

     
Eenmaal thuis....begon het thuis pas echt winter te worden!! Kleine dooiaanval hebben we inmiddels gehad, maar er ligt nog zat en we zullen nog zat sneeuw zien! Tot de volgende keer!     

                                                       
Arctic Colors

    
PS Als je op de foto klikt, zouden ze groot moeten worden....






Geen opmerkingen: