vrijdag 29 november 2013

Winter of even een kwakkelwinter...





Ja hoor, daar zijn we weer.
Eerst even een gaaf nieuwtje!
                                                 






In Nederland gaat eerdaags 3FM van start met Serious Request.
Een van de sponsoren en deelnemers is het bedrijf FBTO.
Op 6 december a.s. gaat een groep van circa 40 personen met de auto naar de Noordkaap. Raad eens waar zij logeren op 15 december a.s.? Juist, bij Skabram! 27 bedden zijn verhuurd en de rest slaapt in..........brrrrrrrrrr....tenten! Meer lezen? Klik op FBTO Noordkaap Challenge. Of doe eens gek en schrijf je in! Het AD is erbij en Autoweek. Leuke reclame voor ons ook wel, toch? Uiteraard zullen we voor een warm welkom zorgen.

Goed. De winter is momenteel even aan het staken geloof ik. Temperaturen rond het vriespunt zorgen dat de sneeuw smelt of weer knalhard opvriest. Dus hier en daar glad en oppassen dat je niet op je achterste door het leven gaat. Vooral de trapjes zijn poepie link. Jaap was de eerste die onderuit ging. Dus daarna toch maar wat zand hier en daar gestrooid. Maar het kan ook zomaar opeens weer -10 zijn. Nou wij zeggen, KOM MAAR OP met die koude temperaturen. We begonnen net te wennen aan dagen van -15 tot -20. (Inmiddels is het gelukkis al weer min 11!)

Afgelopen dinsdag heb ik een autoritje gemaakt naar Murjek, een 55 kilometer hiervandaan. Even vakantiegangster Rianne van de trein halen. Ik ben gek op dat soort ritjes want het is nog steeds elke keer genieten. Lekker in mijn uppie, fototoestel mee, stoppen wanneer je wilt. Het had flink gevroren en enkele kilometers maken al een groot verschil tussen sneeuw, dooi of ijs. De bomen waren prachtig wit van de dikke laag rijp. Hier en daar de laatste zonnestralen, eerdaags is de zon helemaal niet meer te zien.
Sta ik ergens te fotograveren op een brug, doe netjes even mijn knipperlichten aan, je weet maar niet. Ja hoor, stopt er een onbekende auto met een, voor mij, nog onbekendere man. Of alles goed was. Of ik pech had. Ik legde hem rustig uit dat ik heerlijk stond te genieten van het uitzicht en foto´s aan het maken was. Na wat gebabbel reed de vriendelijke meneer weer verder. Fijn te weten dat men hier toch nog vertrouwen in de mensen heeft. Of zou het mijn gewoon mijn charmante uitstraling zijn geweest.....?
















Extra blij was ik toen ik de eerste rendieren weer op voor mijn auto zag opduiken. De rendieren zijn tijdens de zomermaanden in de bergen, waar de lekkerste mossen te vinden zijn. NU pas worden de rendieren zeg maar gekeurd, zijn ze gezond of zwak. Word je een lekker hapje of mag je nog even rondhobbelen. Auto´s met speciale aanhangers rijden hier dan ook af en aan. Wij zitten nabij een gebied waar de rendieren allemaal verzameld worden en daar uitgezocht en van daaruit weer getransporteerd worden naar hun winterverblijf of slachthuis. Hun winterverblijf is de vrije natuur, in de buurt van de eigenaar. Straks lopen ze hier weer heerlijk over de weg, door de tuin of door het dorp. Levert weer mooie plaatjes op.






Jokkmokk Food Capital of Sweden 2014.

 

23 november stond Jokkmokk in het teken van een wedstrijd. Na een selectie uit 6 regio´s is Jokkmokk gekozen tot "Hoofdstad van Eten in Zweden 2014". Jokkmokk wordt geroemd om zijn lokale Samische producten. Denk aan rendier, maar ook aan eland, lokale wilde kruiden, bessen, vis. Doel is om weer nieuwe gerechten te bedenken en promoten en produceren. Daarom werden er 5 nieuwe gerechten aan een jury gepresenteerd. De uiteindelijke winnaar/winnares zou worden gesteund met een marketingplan voor zijn of haar bedrijf en of gerecht. Het publiek mocht tijdens de pauze ook proeven van de nieuwe gerechtjes. Éen van de bedrijven heeft in samenwerking met Skabram pralines gemaakt. Daarin zaten o.a. Skabram yoghurt en kaas verwerkt. Meerdere bedrijven hadden Skabram kaas en yoghurt in hun producten hadden verwerkt. Wat dat betreft kon men al niet meer om Skabram en Hanz heen. De Skabram pralines hebben geen prijs gewonnen maar bijzonder en lekker waren ze zeker. Uiteindelijk heeft Viddernas Hus (terecht) gewonnen met een paté van rendierlever. Dat deel van de rendieren wordt momenteel nog niet gebruikt, zelfs weggegooid. Wij zaten uiteraard ook lekker tussen het publiek. Het was erg leuk om te zien hoe de teams zich presenteerden. Lekker gemoedelijk, in alle rust.

Daarna nog even kunnen genieten van een kort joik concert. Een knapperend haardvuur zorgde voor verhitte koppies.

 



















Ondertussen zijn we hard bezig om een stuga op te knappen. Hebben we weer een hond te logeren. Jussi is nog niet naar huis of Gijs heeft zijn plaats na 2 dagen alweer ingenomen. Baasje is lekker met zijn jazzvriendjes aan het spelen en een kerstconcert aan het opnemen.

Vandaag vrijdag is het weer lekker kouder. Morgen is er een concert in het museum, hopelijk kan ik even tijd maken om daarheen te gaan en zondag is er een kerstmarkt in Jokkmokk met loppis. ALTIJD LEUK.
Dan begin van de week 400 stukjes kaas inpakken voor een klant en volgende week een dag naar Luleå, laatste spulletjes aanvullen voor de stuga. En zo is het al weer december geworden.
Vervelen? Geen moment. Happy? Jaaaaaaaaaa. Nu ff 400 luxe verpakkingen voor de kaas vouwen......Never a dull moment!

Tot gauw weer! XXX












Geen opmerkingen: