woensdag 5 maart 2014

Van alles en nog wat.

Is het lang geleden, is het lang geleden.......dat je zei je houdt van mij ding dingedong...ken je deze nog?

Zo kwamen we aan vorig jaar....

1 maart vorig jaar kwamen we aan, na 2 1/2 dag rijden en de laatste 375 km gereden te hebben in een sneeuwstorm op weg naar Skabram. Het jaar is echt omgevlogen, een goed teken dus. We zitten er nog steeds, here to stay! Is het lang geleden.....feels like yesterday!










Een anderhalve week geleden moest Hanz naar Luleå. Ik had wel zin om even te gaan shoppen dus samen om 0745 uur ongeveer gingen we rustig op weg. Zachtjes dwarrelden kleine sneeuwvlokjes naar beneden. Ik zeg nog; Goh. Tis toch wel lang geleden dat we een echte sneeuwstorm hebben gehad. Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Het begon toch wel wat harder te sneeuwen en naarmate de ochtend vorderde werd het echt guur. Eenmaal in Luleå was het ook echt glad op de weg, waaide het behoorlijk pittig en gestaag kwam de sneeuw naar beneden. Ik moest opeens even aan Engeltje en Bengeltje denken (zie Engel des koude  - Little Lapland van Rianne). Uiteindelijk heeft het de hele dag lekker doorgesneeuwd en eenmaal thuis waren we toch wel blij dat we weer veilig geland waren. Sneeuw, wind en groot licht voor het geval er nog beessies op de weg zouden zijn maken het rijden vermoeiend. Een dag Luleå is zowieso al vermoeiend. Je merkt echt dat je de "drukte" ontwend. Altijd weer fijn om de stilte op te kunnen zoeken na een dagje shoppen.

Inmiddels zijn Rosanke en Hubert weer veilig op weg met hun campertje Frits.
In de huisjes hebben zich weer nieuwe gasten genesteld. In dit geval spreken we over Janneke en Taeke. Janneke en Taeke zijn voor het eerst in Zweden en hebben ook voor het eerst gekozen voor een sneeuwvakantie. Met de trein, een hele 31 uur reizen, zijn ze hier naar toe gekomen. De temperaturen zijn nog steeds te mild voor de tijd van het jaar, prima voor een eerste keer. Lekker veel wandelen en uiteraard worden de sneeuwschoenen onder gebonden.

 

Een avondje sauna en een cultuuravondje muziek in Gamla Kyrkan mogen niet ontbreken. Omdat we zelf zin hebben in een autorit, nodigen we Taeke en Janneke uit om mee te gaan. Koffie en kaneelbuller mee, fototoestel en verrekijker op schoot. Op weg naar Karats. Elanden zien we niet, rendieren wel. Ook een ripa, sneeuwhoen wordt gespot. Best moeilijk wit op wit!

 















Het sneeuwt zachtjes en eenmaal in de bergen is het best even guur. Maar dat deert ons niet. De sneeuw is welliswaar van de bomen verdwenen, maar er ligt nog behoorlijk wat op de grond. Bij Karats stappen we even uit en we lopen naar het uitgestrekte ijsmeer. Dat wil zeggen....wij lopen en Taeke gaat erbij liggen. Met een plof beland hij op de grond in de sneeuw. Taeke nam een ander pad naar beneden en daar zakte hij met 1 voet weg in de diepe sneeuw. Uit balans gebracht en ja hoor. Janneke, Jaap en ik moesten uiteraard wel lachen, maar aangezien wij dames beiden erg nodig moesten plassen hielden we ons in. Keken elkaar ook maar niet aan om verdere problemen te vermijden. Taeke zelf stond wel erg snel op, zodat een foto er niet in zat. Maar alles was heel, zat er nog aan en zelf kon hij er gelukkig ook om lachen. Toch nog naar het bevroren meer gelopen en genoten van de wijde blik. Ongelofelijk, wat een ruimte, ijs, wit! De nood werd bij ons dames wel erg hoog dus snel de auto in en een redelijke plek gezocht zonder meters hoge sneeuw om even te ....achter de auto. Zo hehe, nu kunnen we weer zitten zonder buikpijn en lachen zonder gevaar voor natte broek. Een waterig zonnetje doet een poging....We rijden weer terug en Taeke en Janneke hebben een goede indruk gekregen van de uitgestrektheid in Lapland. Inmiddels gaat het weer op Nederland aan. Wie weet tot ziens voor een zomervakantie? Vonden nog een kadootje vandaag, zo lief! Dank jullie wel Taeke en Janneke!

                         



















Het was ook weer een dag heerlijk zonnig weer, dus ik ben met mijn hondenmaatjes Gijs en Jussie lekker aan de wandel geweest. De honden genoten zichtbaar van het heerlijke zonnetje. Lekker rollebollen samen. Terwijl ik genoot van mijn stille plekje in de zon en het heerlijke uitzicht scharrelden zij lekker rond. Alles in de gaten houdend.
















































Afgelopen weekend hebben we weer uitbreiding gehad. Een 7 tal pinken huppelen hier weer in de stal rond en eerdaags komen er nog 3 stiertjes bij. Ze hebben lekker de ruimte. Als de sneeuw straks is verdwenen mogen ze weer naar buiten. Nu werkt het schrikdraad niet door die sneeuw. Het risico dat ze hier anders ontsnappen is te groot. Dus kunnen ze binnen aan ons wennen. Nieuwsgierig zijn ze wel onze bergkoetjes.





















Zelf ben ik gisteren naar een schrijverscursus geweest. In het zweeds uiteraard. Doel: je beter te leren uitdrukken en op een andere manier naar woorden te kijken. Nieuwe woorden zelf maken ook.

Om een tweetal voorbeelden te geven. Aanwezig 9 personen.
Elke persoon schrijft 10 zelfstandige naamwoorden onder elkaar op een papiertje. Leg deze woorden per 2 personen naast elkaar. Maak samen van 3 woorden 3 nieuwe zelfstandige naamwoorden. Bijvoorbeeld stoel, ei, auto, deur. Nieuw woord wordt stoeldeur, eiauto.
Maak met deze woorden een verhaaltje. Heel creatief en de leukste verhaaltjes komen daar uit.

Oefening voor meerdere personen; schrijf een gedicht van 3 regels op een groot papier. Laat behoorlijk wat tussenruimte over tussen de regels. Schuif dan de papieren 1 persoon verder. Kies 1 regel uit en maak daar 2 regels bij zodat het een gedicht van 3 regels wordt. Best moeilijk want je weet niet wat iemands gevoel of bedoeling hierbij is en dan ook nog in een andere taal. Maar super leuk! Of wijzig een woord of haal ergens woorden weg die je niet mooi vindt. Keuze genoeg dus. Een leerzame leuke en ook nog eens gratis dag. We blijven wel Hollands hé. Lekker geluncht tussendoor, super verzorgd. Was wel even doodmoe nadien. Maar ik heb inmiddels het boekje met de oefeningen besteld!







































Is het lang geleden, is het lang geleden..........dat je zei je houdt van mij ding dingedong............
30 jaar geleden! op 6 maart!
















Geen opmerkingen: